STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Pozemšťan

19.09.2011 18:19

 

Je zvláštní, jak vás dokáže komorní snímek natočený jen dvěma kamerami a odehrávající se pouze v jedné místnosti bez použití jakýchkoli vizuálních efektů, skutečně chytit a nepustit až do samotného konce. Za tenhle poměrně neznámý snímek vděčíme zesnulému scénáristovi Jeremy Bixbymu. Děj filmu je postaven především na dialozích a i když stručně vysvětlím děj, nic nevypoví o celé atmosféře.

Tak tedy: na začátku se setkáváme s Johnem Oldmanem, středoškolským učitelem, který odjíždí z města a jeho přátelé z práce se s ním přijdou rozloučit a dožadují se nějakého vysvětlení, proč odchází tak najednou. A tak jim John poskytne poměrně jednoduché, ale těžko pochopitelné vysvětlení. Že je 14 000 let starý kromaňonec, který toho za svůj život, kdy v podstatě nestárne (nesmrtelný není – aspoň si tedy myslí, že ne) zažil skutečně jednou a setkal se s nejznámějšími postavami dějin, či se jimi skutečně stal.

A tak se s Johnem vydáváme na pouť po jeho životě. Těžko uvěřit, že se film obejde bez flashbacků do minulosti, v podstatě celou dobu netušíme, zda Oldman říká pravdu, či nikoli a také jeho přátelé se plácají v možnosti, zda něčemu podobnému uvěřit a popřít tak veškeré své znalosti, či nikoli.

Dialogy se postaveny chytře, nejsou nijak uměle vykonstruovaném, komické ani nudné. Dle Johnových slov se to tak skutečně mohlo stát. Dialogy jsou chytré, ale nijak přechytračené. V podstatě se v nich nedočkáme žádné až tak originální či převratné myšlenky nebo odpovědi na dotazovanou otázku, ale svým způsobem posloucháme vlastní myšlenky vyřčené ústy někoho jiného. A opravdu vydržíte sedět na gauči (na křesle či čemkoli jiném) a sledovat dobrodružství slov, po jehož skončení vám jeho myšlenka, ta základní otázka „je – li to možné?“ stále koluje hlavou a domáhá se odpovědi a následně si možná odpovíte, že by to tak snad nakonec i bylo mnohem snazší.

Škoda, že tenhle film, natočený za „pouhých“ 200 000 dolarů nedočkal úspěchu v širších kruzích. Jako komorní příběh funguje výborně, jako inteligentní film taky a krásně ukazuje, že i dnes se dokáže filmografie obejít bez špatně udělaného 3Dčka, akčních scén a někdy až trapných digitálních triků. Pozemšťan skutečně stojí za zhlédnutí, už jen svou netradičností a zajímavou myšlenkou, kde si herci na nic nehrají a vše plyne přirozeně.

100%

Share |

Diskusní téma: Pozemšťan

Titulek: John Vložil: Smithe262 Datum: 17.05.2016

I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really great D. Good job, cheers kfkcebdadaaegkgc

Přidat nový příspěvek

Anketa

Vaše hodnocení filmu

100% (41)

29%

90% (11)

8%

80% (10)

7%

70% (15)

10%

60% (11)

8%

50% (11)

8%

40% (10)

7%

30% (12)

8%

20% (11)

8%

10% (11)

8%

Celkový počet hlasů: 143