STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

26 000Kč měsíčně za 16 hodin práce denně - A to se vyplatí!

11.05.2009 17:45

Zdravotní sestry v nemocnicích dostanou od července přidáno. Plat jim stoupne o patnáct procent. Průměrná měsíční mzda je 24 221 korun. (zdroj: Sedmička Karlovy Vara)

Koukám, že způsob, jakým přilákat zdravotní sestry, nám pořád jaksi uniká. Nebo se pletu? Jejich průměrná mzda se má podle všeho zvednout až o dva a půl tisíce. Potíž je, že plat 26 000 dostanou pouze sestry s dostatečně dlouhou praxí a pracující v nemocnici. Ale za jakou cenu? Jedna podmínka již byla zmíněna. Je jí stanovená praxe. Zdravotní sestra nastoupí do práce a je jí nabídnout nástupní plat. Jenže jak je známo, sestřičky se musí i nadále vzdělávat a tak musejí dojíždět na různé semináře a doškolení. To znamená ztrátu osobního volna. Plat a prémie či bonusy jsou jim poté přidávány až s dlouholetou praxí a dojížděním na zmiňovaná školení.

Další podmínkou je většinou 16 hodinové pracovní nasazení. Zdravotní sestry se na školách přitom učí, že plného nasazení je člověk schopen pouze 6 hodin, poté je již vyčerpán a potřebuje trochu odpočinku. Jak je vidět, tohle asi nikoho neznamená a tak proč bychom jim nepřidali k těm 6 hodinám dalších 16 hodin navíc?

Čili, vezměte si tohle. Zdravotní sestřička bydlící na vesnici, musí denně do práce dojíždět například 25 kilometrů. Tímhle ztratí tři čtvrtě hodinku, jede – li autobusem. Dostane se do práce, kde pracuje do vyčerpání 16 hodin, a poté jede znovu domu. Takže má na sebe čas pouze 6,5 hodiny. A to jsem nepočítal ranní minimálně půl hodinovou úpravu vzhledu před zrcadlem. I tohle je ztrátové. Jestli ještě připravuje snídani svému manželovi nebo dětem, máme další půl hodinky navíc. Takže nám z toho zbude něco kolem 5 hodin. Volný čas je tatam a sestřička se stěží vyspí. Již na základní škole se vyučuje, že den má být správně rozdělen 8 + 8 + 8. Tedy 8 hodin volného času, 8 hodin práce a 8 hodin práce. Kde je těch 8 hodin u zdravotních sester? Vidím pouze 2 * 8 hodin v práci. Jestli se zaměstnání bere jako zábava, pak by to možná i souhlasilo, ale pochybuji, že se někdo dá zviklat tím, že práce je relax. Nemůžeme se tedy potom ani moc divit, že jsou pacientovi podány špatné medikamenty, když ošetřující sestra je na pokraji pracovního vysílení.

 

Museli by přidat o mnoho víc, coby nástupní plat, aby zakryli tenhle černý flek v zaměstnání zdravotní sestry. Momentálně je to stále málo. Málo pro ztrátu volného času, ztrátu rodinného zázemí a vztahu s rodinou, ztráta sebe sama. Ano, sice mají navíc volné dny, to je možné, ale přesto jim nikdo nevynahradí krásné slunečné odpoledne strávené s rodinou na zahradě nebo na výletě v přírodě. Místo toho jsou zavřeny v zakýchaných pokojích s emitkou v ruce přichystány jít píchnout pacientovi nějaké to sedativum.

Share |

Diskusní téma: 26 000Kč měsíčně za 16 hodin práce denně - A to se vyplatí!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek