STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Budoucnost začíná právě teď, aneb bude možné vlastnit mamuta?

17.06.2009 17:37

Přes 120 tisíc let staré bakterie objevili vědci v grónských ledovcích. Dosud neznámý druh mikrobů se jim navíc podařilo přivést k životu. Experti se domnívají, že pokud na planetách vznikl život, podobá se těmto primitivním a extrémně malým mikroorganismům.

Organismy přitom měly délku pouhých 0,9 a šířku 0,4 mikrometru. Věda se tak přiblížila zase o něco více k hranici sci – fi projektů. To, co bylo před sto dvaceti lity bráno, coby silně rozvinutá fantazie a fantasmagorie je nyní možné a důkazem proto je právě tento případ.

            Jak nahlížet na takovouto zprávu? S radostí či obavami? Plus toho všeho je, že se zase o něco lépe dozvíme, jak na naší planetě vznikal život a jak by mohl vypadat na jiných planetách. Stáváme se svědky nového zrodu života. Opětovného „znovuzrození“.

            Zdá se to jako pohádka, tak co je na tom tak znepokojivého? Vlastně ani nevím, ale možná právě to, že jde o tak staré organismy. Uvědomme si, že naše tělo, imunita, vše co nás utváří je přizpůsobené současnému životu, dnešním podmínkám. Máme obranu vůči většině současných nemocí. Tím, že „probudíme“ dávno mrtvé živočichy, dáváme sami sobě možnost k tomu, že tuto imunitu ztratíme. Stačí, když jim nějaký malý vzorek unikne z laboratoře (inu, nebylo by to poprvé) a máme na světě novou chorobu. Možná to je strašení. Snad panikaření. Nemělo by ale to, co je „mrtvé“ mrtvým také zůstat? Jestliže tyto organismy vytvořily jakési cysty a dokázaly takto přetrvat několik tisíc let, nebylo by na místě, nechat to tak? Rozmrzáváním polárního ledu se nám představí další mikroorganismy, a pokud se jim podaří „oživit“, možná se máme čeho bát.

            Ano, plusy jsou mnohem důležitější. Kdo ví, třeba jednou budeme místo pejska či kočky vlastnit například takového mamuta coby domácího mazlíčka. Můžeme najít léky na některé nemoci, ale zároveň se mohou objevit nemoci nové. Možná stojíme na pokraji nové změny, nějakého pokroku, revoluce kupředu. Ale trocha obezřetnosti ještě nikomu neuškodila. A budoucnost se nyní zdá být mnohem blíž, než kdy dřív. Uskutečňujeme projekty, které byly dříve jen ve fázi představ. Nyní máme možnost naše představy zhmotnit – zeživotnit a žít jimi. Ale i budoucnost s sebou nese jistá rizika. Zvědavost, spěch, touhu znát všechno hned. Ale musíme počítat s tím, že něco nám zůstane nepoznané. Na některé věci a poznání musíme dozrát. Musí na ně přijít čas a my bychom se tomu měli přizpůsobit.

Share |

Diskusní téma: Budoucnost začíná právě teď, aneb bude možné vlastnit mamuta?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek