STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Hoď si vajíčkem - aneb, jak může politika vrátit celou společnost do pravěku

05.06.2009 15:55

Není snad nikdo, kdo by o zábavě, jakou je házení vajec po Paroubkovi a ostatních členech strany ČSSD, neslyšel. Vždyť co na tom je? Jenom si přeci zajdu do obchodu pro plato vajec, pak na mítink, kde budou sociální demokraté lhát stejně, jako každá jiná politická strana, a prostě si hodím vajíčkem. Náramná legrace, že? A ještě legračnější je, že ti lidé, kteří vajíčka házejí, toho o politice příliš mnoho nevědí. Ale proč nejít s davem?

Osobně se neřadím na žádnou politickou stranu. ČSSD, ODS, Strana zelených, KSČM - největší megality na naší politické scéně. Ať už jde o Paroubka, Topolánka, "ochránce přírody" nebo "komunisty", stavím se proti nim spíše negativně. Ani jedny nevychvaluji ani druhé nijak silně nenapadám. Možná to je špatně, ale ani házení vajec tuhle situaci nezmění. Já mám na politiku vlastní názor, jimž se většina našich stran neřídí. KSČM i Dělnickou stranu bych zakázal - po obdobích diktatury tady nemají co dělat, ať už si dají jméno, jaké chtějí a ať už se ospravedlňují, čím chtějí. Klidně tím, že oni v té době ve vládě nebyli - ale nyní v té straně přeci jsou, ne? Pro mne skončili. Ale házet vajíčka? Nezlobte se na mne, ale tím se stavíme na stranu všech těch lhářů, kteří nám slibují růžovou budoucnost. Snižujeme se tím na úroveň těchto karikatur. Tomuhle říkáme nějaká politická kultura? Oni nám lžou a tak po nich hodíme vajíčko, abychom se uklidnili? Nebo jim snad ukázali, že jsme v lecčems lepší? Tímhle ale nijak lepší nejsme. Ukazuje to osobnost občanů, silně zaujatou vůči představitelům státu. Oni nám mají jít příkladem a přitom nejdou, s tím souhlasím. Ale republika jsme také my, a pokud chceme něco změnit, neměli bychom se vracet zpátky do pravěku, kdy po sobě dva opičáci házeli klacky. Takhle to přeci nejde. Nejsme už ani v roce 1618, abychom si mohli dovolit vyhazování z oken. My jsme přeci lepší než oni. Chytřejší než naši politici.

Moje spolužačka říká, že vajíčka jsou jediná možnost. Možnost na co? Upozornit na sebe? Donutit lidi, aby prozřeli? Aby nás šoupli do kriminálu? Ano, možná tím jejich sláva skončí, ale tohle nebude konec. Přijdou jiní. A jak se jim postavíme pak? S rajčaty? Pomazánkou? Dorty? Tohle snad nemyslíte vážně. Ona si myslí, že tímto asi změní politiku. Nikoli, pouze o sobě ukáže ostatním, že na tom sama s psychikou není nijak slavně. Politiku mohou změnit občané, to ano. Ale vytrvalými demonstracemi, řízenými chytrým způsobem. Třeba vydávání novin pouze o incidentech a lžích našich politických stran. Nebo letáčky, či vysílání v televizi nebo nějaká zasedání. Vytvořte skupinku lidí, scházejte se v nějakém baru a tam debatujte. Vytvořte síť těchhle skupinek a uvidíte, že lidí bude přibývat. A ještě mnohem lepší je tohle: chcete něco změnit na politice? Pak přímo zevnitř, ne? Dejte se do politiky, vytvořte si vlastní stranu a můžete to rozjet a zkusit. Tohle je asi nejsilnější možnost, jak dosáhnout úspěchu.

    Pokud vajíčka, dobře, ale proč je nevyužít jinak? V novinách jsem četl, že jeden student je chtěl pouze položit na pódium (zato ho zbili fanoušci ČSSD). Myslím, že tohle je mnohem lepší nápad. Možná vás za to zmlátí, jakmile uvidí vajíčka. Ale alespoň se o tom dozví naše společnost. Proboha, ale ty vejce už neházejte. Můžete demonstrovat, ale prosím vás chytře. Nejsme oni, nejsme lháři, ale inteligentní občané, na rozdíl od našich představitelů. Demonstrujme v klidu ale účinně. A s trochou trpělivosti dosáhneme mnohem lepšího výsledku…

Share |

Diskusní téma: Hoď si vajíčkem - aneb, jak může politika vrátit celou společnost do pravěku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek