STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Legální? Nebo raději ne?

14.05.2009 17:27

       Microsoft již dlouho bojuje proti pirátství. Česká republika si v celosvětovém měřítku drží slibné 22 místo, což po prav není nikterak povzbudivé, ale ani nejhorší. Trochu komicky zní zpráva, že za poslední dva roky se pirátství v Čechách snížilo o jedno procento. Tohle je vážně dost úsměvné. Zajímalo by mě, jak chtějí nelegálnímu stahování a vypalování zabránit. Myslím, že to je ve Francii, kde schválili zákon o tom, že ten kdo bude nelegálně šířit nelegální software, ten bude třikrát odpojen od internetu. Otázkou ale je, jak mám vědět, že je chyba po síti nebo mne odpojili? To netuším, ale zjišťovat to ani raději moc nechci. Nerad bych, kdyby pak přišla protipirátská komise (BSA).

Jak je známo, není nijak velkým problémem zjistit si, kdo vaše stránky navštěvuje a odkud tento uživatel je. Tuhle funkci má snad každý web.

Horší to je s tím stahováním. Jak máme vědět, že něco je nebo není legální, když to na serverech není ani napsané? A ten kdo neumí ani základy angličtiny si těžko přečte, že právě stahuje nelegální program a může za to jít do vězení a ještě mu k tomu dají pokutu okolo 240 000 korun, což je vážně dost.

Je to jednoduché. Chcete i stáhnout CD oblíbené skupiny? Stačí do vyhledávače zadat například Coldplay, torrent a máte to. Jenže není ani tak nelegální stahování, jako další šíření. Stahovat asi můžete, ale jen pro vlastní potřebu. Jak to je dále, to moc netuším a popravdě v tom začínám mít dost velký hokej. Každý totiž říká a píše něco jiného. To stejné je s již zmiňovanými torrenty. Jednou se dozvíte, že na nich nic nelegálního není a v zápětí se doslechnete o opaku. Asi se musíte přesvědčit sami. Stránky jako Rapidshare, stahuj. Cz, Megaloud, nebo jiné. Jen málokdo ví, co všechno se za nimi skrývá.

Jak je to se stahováním filmů? To je také těžké. Věc se má asi následovně. Filmová společnost vydá film. Koupě originálu je pro vás však příliš drahá a tak si zajdete do půjčovny. Buď se na něho pouze podíváte a vrátíte, nebo někdo si ho vypálí. Zajímavé, že za éry VHS nikdo žádný problém s přehráváním kazety na kazetu novou neměl žádný problém a žádný postih vás nečekal. A nyní stačí zajít do obchodu a jako přílohu k novinám si koupíte CD za 49 nebo 39 Kč. Tak kde to jsme? V zemi legality nebo ilegality? Proč nejsou jasně daná pravidla, kam až se smí a kam ne? Nikdo přeci nebude číst celou ústavu, aby zjistil pravdu. Nikdo nezná všechny zákony. A ti nahoře zřejmě již vůbec ne. A proto se ptám: proč bychom zrovna my měli vědět, kam až můžeme zajít se stahováním softwaru? Jak poznáme, co je legální a co ne? A proč jsou kolem toho takové cavyky?

Share |

Diskusní téma: Legální? Nebo raději ne?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek