STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Novinky.cz v černé díře

18.06.2011 19:29

Wow, tak tomu se tedy zase jednou říká "odborný článek": Lidi z Novinky.cz se zase podívali na nějaký dokument pro amatéry a zveřejnily pseudointeligentní článek. Myslím, že tohle si zaslouží slovíčkaření. Jestli je výbuch gama paprsku typickou záležitostí, to tedy vážně nevím, zvláště, když v případě, že by byl dostatečně blízko, může naši modrozelenou planetku spálit a způsobit další masové vymírání. Samozřejmě, že to je při "smrti" hvězdy mnohdy typické, ale co třeba taky zhroucení nebo tak něco? Nebo zkrátka výbuch, ale tohle může být nejspíš setsakramentsky nebezpečné.

“Výbuch vytvořil obrovské množství energie na docela dlouhou dobu, dokonce ještě dva a půl měsíce po začátku,” řekl Joshua Bloom z University of California v Berkley.

Tak o čem tady mluvíme? O výbuchu? To je jasné, že černá díra hvězdu "nestráví" během jednoho jediného dne, takže proud energie musí proudit docela dlouho. Ale buď to požírala tak dlouho, nebo z černé díry proudil tak dlouho, ale o výbuchu by tady asi ani řeč být neměla, ne?

“Podobný jev se může stát také v naší galaxii, kde černá díra tiše sedí v centru a příležitostně brblá a škytá, když spolkne trochu plynu,” popsal Bloom.

Jo, tak ona brblá a škytá? No nevím, nevím, ale brblala by asi trochu víc, kdybychom ji viděli zblízka. Neměli říct už na začátku, že jde o černou díru v centru vzdálené galaxie? To aby si tohle člověk přečetl na anglickém webu, jinak to nevidím, protože novinky.cz vždycky něco vyberou z kontextu a to následně opravdu stojí za to.

A celý článek je zakončen katastrofickým zjištěním:

Rotující černá díra při polykání a trhání hvězdy vytvořila dva víry, z nichž jeden směřoval podle vědců přímo k Zemi.

Tak když to napíšou takhle, opravdu to zní trochu neklidně, jako bychom se snad měli teď bát. Aspoň uvést na pravou mírou, jak směřoval k Zemi. Třeba, že byl ve stejné rovině, nebo budiž směřoval k Zemi, ale zformulovat to tak, aby to nevyznělo jako scénář k novému Zemeckisovu filmu o konci světa.

Novinky vždycky s něčím přijdou, netvrdím, že nezajímavým, ale tak podivně napsaným, že to není snad ani informační kanál, ale spíše bulvární e-časopis.

Share |

Diskusní téma: Novinky.cz v černé díře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek