STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

Revoluční evoluce

21.06.2009 09:15

Moře, písečná pláž, horko, ledová tříšť. Milovníci moře a horka si zde přijdou na své. Spaluje vás letní žár, rozhodnete se trošku zchladit. Skočíte do vody. Chvilku si v něm plavete a po nějaké době spatříte na hladině cosi průsvitného. Jdete blíž podívat se, co to vlastně je. Vypadá to jako sáček na svačinu, ale při bližším zkoumáním si uvědomíte, že to má žahavá chapadla. Plavete pryč. Zpět na pláž.

            Kdo někdy byl u moře, zajisté tuto situaci zná. U nás medúzy loví táta pantoflem. Jednou se takhle sešla celá pláž a táta s nějakým cizím černochem (Afroameričanek) nesli medúzu pryč. Ani jeden tomu druhému nerozuměl, ale nějak se shodli, kam ji vyhodit.

            Letos se po deseti letech objevila nová (vlastně stará) hrozba moří: měchýřovka portugalská. Medúza, jejíž jed je desetkrát silnější než u obyčejných medúz. Těm, kteří jsou na jejich jed alergičtí, hrozí zástava srdce. Jak mám ale vědět, že jsem na ni alergický, když mě nikdy nežahla? Jinak hrozí popálení, bolest hlavy, zvracení, závratě. Doporučuje se okamžité vyhledání lékaře. Nevím, jestli to platí i v tomto případě, ale abyste neměli příliš velkou jizvu a zmírnili bolest, se doporučuje na žahnuté místo rajské, ale nevím, kde ho na pláži v té chvíli seženete. Nebo také mužská moč na postižené místo.

            Také se objevila medúza, která je de facto nesmrtelná. Žije si svůj život, a jak stárne, rozmnoží se a znovu se dostane do stádia polypu. Zní to jako science fiction. Jako příběh Johna Wyndhama. Napadnou nás obří medúzy, které začínají zaplavovat náš svět?

            Měchýřovka portugalská se zde objevila vlivem změny mořských proudů a také proto, že lidé loví její úhlavní nepřátele, v prvé řadě mořské želvy. Vědci se domnívají, že by se mohly dostat až k britským ostrovům. V současnosti ji můžeme nalézt na Mallorce, Menorce a Ibize.

            Tak nějak doufám, že ji letos ve Španělsku nepotkám. Jinak, abych si s sebou přivezl jednu mořskou želvu. Alespoň si tam bude moci najít něco k snědku. Lovu medúz Zdar!

Share |

Diskusní téma: Revoluční evoluce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek