STRÁNKA PŘESMĚROVÁNA NA:

ROMAN KRÁSA.EU

záznam z posledního dne v měsíci

30.11.2010 18:29

Tak dneska je posledního. Omlouvám se, že jsem sem dlouho nic nenapsal, ale stala se mi taková překvapivá věc. A sice, že jsem začal psát normální tištěný deník, což je věc sama o osbě dost podivná, přihlédnu-li k faktu, že jsem jej už několikrát rušil a opět obnovoval. Ale když jsem po tomhle tentokrát sáhl, všiml jsem si, že poslední záznam je někdy z druháku a hlavně, že deník, přestože čítal zatím jen pár popsaných stránek, je z konce prváku a nejvíce záznamů pochází z období tehdějších letních prázdnin. A tak jsem si přečetl těch pár denních záznamů a myšlenek a pousmál se nad tehdejší nerozvážností a dětskou naivitou, s jakou jsem to psal i jednal. Z odstupem času se snad člověk zasměje téměř všemu, co v předešlých letech, zvlátě v pubertě považuje za ztroskotání všech životních ideálů. Holt, bylo mi nějakých sedmnáct nebo šestnáct..všechno přede mnou (to je i teď) a je dobře, že jsem si ty texty psal. Hodně vypovídají o mém tehdejším prožívání a o celkové psychika jednoho malého kluka.

 

Abych ale trochu zvážněl, našel něco znepokojivého: https://www.lidovky.cz/autor-akce-detsti-hrdinove-na-facebooku-ma-zablokovany-ucet-pq0-/ln-media.asp?c=A101126_100206_ln-media_gh . Nevím, jak vy, ale já mám taky účet na facebooku a opět nevím, jak vy, ale já se té akce, kdy se profilová fotografie měla změnit na obrázek animované postavičky nezúčastnil. Ne z nějakého etického důvodu. Jenom jsem neviděl důvod, proč bych si to měl na těch pár dní měnit a jít tak s tou masou lidí, kdy jsem viděl, jak si člověk po člověku hodinu po hodině mění svou fotografii, díky které jste ho poznali. Já si nechal svou, abych se odlišoval a možná abych v té změti dětských postaviček trochu vyčuhoval. Možná v tom hrála i špetka egocentrismu (haha). Ale abych se vrátil k tomu článku. Tak tedy ten mladík, co s tímhle, jinak originálním, nápadem přišel, brzy zjistil, že mu byl omezen a později úplně zablokován přístup na jeho účet na fb (nebo mu byl rovnou zrušen?). A tak i přes skutečnost, že jsem se této akce nezúčastnil, nejsem proti ní, spíše naopak. Byl to výborný nápad, vtipný, geniální, sentimentální a neotřelý. A nevím, co na tom komu vadilo.Ten člověk vyjadřoval svůj názor a ani vlastně o žádný názor nešlo, spíše o nápad, kterým nikoho zvlášť neobtěžoval ani neosočoval. Jako bychom se ocitli někde v dobách socialismu, kdy se k nám navrátila cnezura, vše je kontrolováno a naše jednání a chování posuzováno, zda odpovídá normám dané společnosti. Facebook má být svobodná stránka, kde mohou lidé sdílet své soukromí a zatím se zdá, že je spíše takovou bankou profilů, které se dají snadno zneužít. Nevíme kde všude se naše profily mohou objevovat a kdo je může zkoumat. Netušíme, nemají-li s námi nějaké vedlejší úmysly. Ale zpráva, která proběhla internetovým tiskem mne vážně pobouřila a já opět začínám přemýšlet o mezerách současné demokracie se socialistickou tváří.

 

Nebyla to moc radostná zpráva na poslední listopadový den, ale co naděláte...přeji příjemně strávený večer a zas někdy tady u rozboru společenského vědomí....:)

Share |

Diskusní téma: záznam z posledního dne v měsíci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek